Geschiedenis Oeganda

De grenzen van Oeganda, bepaald door het British Empire, hebben diverse etnische groeperingen met ieder hun eigen culturele kenmerken en politieke systemen samengebracht. Na de onafhankelijkheid van de koloniale macht in 1962 kostte het Oeganda moeite om tot een werkend politiek stelsel te komen. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van zo’n 300.000 tegenstanders, werd gevolgd door dat van Milton Obote (1980-1985). Een periode van burgeroorlog en mensonterende situaties kostte nog eens minstens 100.000 mensen het leven.

Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het beter met Oeganda op bestuurlijk en economisch gebied. Het Verzetsleger van de Heer, dat in het noorden van het land rondwaart, bedreigt echter de vrede. Deze rebellengroepering wil een staat stichten op basis van de tien geboden uit de bijbel. Zo’n 20.000 kinderen zijn ontvoerd om als soldaat te dienen in dit leger. Daarnaast is de grensstreek met Kongo een zone die aan toeristen afgeraden wordt omwille van de schermutselingen die daar de kop op kunnen steken. Niettemin kent het land sinds de jaren ’90 een democratisch stelsel met onafhankelijke verkiezingen en een meerpartijensysteem.

Economisch:
Oeganda beschikt over aanzienlijke mogelijkheden met zeer vruchtbare gronden, regelmatige regenval en grondstoffen als koper, kobalt en goud. Meer dan 80 procent van de bevolking is werkzaam in de agrarische sector; koffie is het belangrijkste gewas qua opbrengsten. Dankzij investeringen in infrastructuur en lastenverlichting op de staatsschuld is de economie sinds 2000 groeiende geweest.

Feiten:
Oppervlakte: 236.040 km2
Inwoners: 30.262.610 (schatting 2008)
Grenzend aan: Kongo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania
Grondstoffen: Koper, kobalt, goud, kalk, zout
Geografische voordelen: vruchtbare landbouwgrond, geen gevaar op natuurrampen, watervallen (hydropower), gelegen aan Lake Victoria (visvangst, toerisme), gunstig klimaat
Taal: Engels (officieel), plaatselijke talen als Luganda, Niger-Congo, Ganda, Arabisch, Swahili
Hoofdstad: Kampala
Staatsvorm: Republiek (sinds 1995 met vrije verkiezingen en een meerpartijensysteem)

Economische groei in 2007: 6 procent (Afrikaans gemiddelde 5,6 procent)
Verbouwde landbouwproducten: koffie, thee, katoen, tabak, cassave, aardappels, maïs, bloemen, vlees, melk, pluimvee
Industrie: Suiker, bier brouwen, tabaksindustrie, katoenverwerking, cement, staal productie
Voornaamste exportproducten: koffie, vis (nijlbaars), thee, katoen, bloemen, goud
Voornaamste exportlanden: België 9,9%, Nederland 9,4%, Frankrijk 7,9%, Duitsland 7,7%, Rwanda 5,6% en Soedan 4,8%
Water: Lake Victoria, Albert Nile (begin van de Nijl)
Munt: Oegandese shilling (2007 UGX per USD: 1,685.8)
Telefonie: landlijnen 108.100, mobiel 2.009 miljoen (2006)

Geschiedenis Bushenyi

Bushenyi, maakte deel uit van het Angola koninkrijk. Nadat de koninkrijken waren afgeschaft in 1967, werd Angola een district. Na 1974 werd Angola verdeelt in oost en west Angola. In 1980 werd west Angola hernoemt tot Bushenyi district. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 4292 km2.

Het Bushenyi district wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid regen. Door de grote hoeveelheid hoog gelegen delen. Gemiddelde temperatuur is circa 25 graden met een grote variëteit van groene vegetatie.

Inwoner aantal Bushenyi district: circa 784.300 inwoners.
Grootste steden: Bushenyi, Ishaka, Kabwohe.
Hoofdtaal: Runyankore.
2e taal: Engels.

Economische activiteiten:
Landbouw met de nadruk op voedingsgewassen, marktgewassen, fruit en zuivelproductie.

Voedingsgewassen en fruit:
Maïs,Bananen, Citrus vruchten, Gierst, Tomaten, Rijst Kool, Zoete aardappelen, Uien
Cassave, Ananas, Soja bonen, Gewonen bonen

Zuivelproductie: Melk,Boter en yoghurt
Marktgewassen:
Gember
Katoen
Zonnebloem
Koffie en thee

Bebossing:
Het Bushenyi district heeft een vrij groene omgeving, veel bergen  en bestaat voor 89.439 hectare uit bos.

Samenstelling van het vee:
Circa 161.000 koeien
Circa 10.000 varkens
Circa 24.000 schapen
Circa 60.000 geiten
Circa 15.000 kippen

Reisduur:
Het project ligt op circa 7 uur reizen vanaf het vliegveld Entebbe. Op een hoogte van ca. 1700m.
De wegen zijn zeer divers van slecht tot redelijk.

Project gegevens:

De organisatie:
‘Gods hands and feet’ Int Org.  Pastor Israel Nabimanya – directeur

Introductie:
Het project wordt geleid door Pastor Israel met zijn bestuur. Het bestuur bestaat onder andere uit een dokter, schoolbestuurslid en een mede pastor en zal worden uitgebreid naar mate het project groeit.
De vader van Pastor Israel heeft, op zijn sterfbed, zijn zoon gevraagd zijn werk voort te zetten. De opbouw van dit project is hiervan het gevolg geworden.
Pastor Israel is opgegroeid in een gezin met 10 kinderen, 5 jongens en 5 meisjes.
Pastor Israel is opgegroeid in een christelijk gezin en verbleef de meeste tijd in het winkeltje van zijn vader, voordat deze pastor werd.
Vanaf zijn 9e jaar is hij vertrokken naar Kampala naar zijn oudere broer, samen met hem zat hij in de 3e klas van de lagere school, maar kon hem uiteindelijk niet meer onderhouden.
Gedurende deze periode heeft hij besloten zijn christelijke roeping te volgen. Ook heeft Pastor Israel in deze periode 1 jaar in het leger van Oeganda gediend. Na zijn militaire dienst heeft hij zijn vader vergezelt, die inmiddels als pastor werkzaam was in zijn dorp. Pastor Israel heeft 3 jaar samengewerkt met zijn vader. De kerk van zijn vader is gestart met 2 leden en groeide uit tot een gemeente van 40 leden.
Pastor Israel is toen getrouwd en is een eigen bedrijfje begonnen om zijn gezin te onderhouden. Later heeft Pastor Israel een Bijbelschool gevolgd in Masaka. Pastor Israel heeft 2 jaar gestudeerd voor pastor en na deze studie is Pastor Israel op vrijwillige basis leraar geworden op een Bijbelschool. In de periode dat hij als leraar functioneerde bij de Bijbelschool, werd hij getroffen door een motor ongeluk en brak hierbij zijn been. In dit zelfde jaar verloor hij zijn vader, dit was in Maart 2007.
In Juni/Juli zou hij een groep begeleiden naar Kiabazala, maar zijn begeleider veranderde het plan van Kiabazala naar het plan van Masaka. Vanaf dit moment is het contact gegroeid tot een nauwe samenwerking met de stichtingen ‘Twawebwa Mukama’ en ‘Mukwano’.